Nyugalom kedves Olvasó, ezúttal nem a címben nevezett fogalmak összeférhetetlenségét kívánom elemezni! Ellenkezőleg! Az idei év tapasztalatai alapján végre én is találtam egy keskeny mezsgyét, amely mentén jól megférnek egymással ezek a távol eső fogalmak is! Ez pedig nem más a Pincekultúra Egyesület idei teljesítménye.

Nagyüzem volt ez a nyár fent a birodalmunkban, de szerencsére nem a borkészítés terén. Idén ünnepeltük az Egyesület fennállásának 10. évfordulóját, és ez komoly pezsgést jelentett a soron a teljes nyári időszakban. Lássuk címszavakban, és időrendben…

Május 26.

A tradicionális kórustalálkozó tradicionális időpontja, de nem tradicionális háttérrel. Ebben az évben komoly változások történtek a szervező csapat összetételében, és a résztvevők köre is kimozdult a sok éves állandóságból. Emelem a kalapom Komjáthi Erzsike előtt, aki úrrá lett a nehézségeken és önként összeállította a rendezvény programját!

Június 23.

Az önfeledt mulatság és tánc éjszakája, amihez a katalizátor a Beat Bulls zenekar volt. Ez a csapat maga a megtestesült minőség, a felszerelés, a hangszerek, a hangminőség, és az előadás területén is egyaránt csak felsőfokban tudunk róluk nyilatkozni… mondhatnám; nem egy nagyüzemi produktum! Van azonban egy titkos összetevő, ami kellett ahhoz, hogy az est 4 órás örömzenélésbe csapjon át. Nos a titkot feloldom, ez az összetevő nem más, mint a Pincesor, a hely, a borosgazdák, és nem utolsó sorban a NEM-nagyüzemi borok.

Július 21.

Hát kérem ez egy olyan esemény volt, amit még legmerészebb álmainkban sem mertünk remélni! Nem kisebb előadók voltak a vendégeink mint a húszegynéhány tagú Friends Jazz Band. Ez a név talán nem mindenki számára ismert, azonban, ha hozzátesszük a Győri Filharmonikus Zenekar, vagy akár Malek Andrea talán már többen felkapják a fejüket. Nos azon az estén igazi „Jazz & wine” hangulat volt a Pincesoron, főleg vörös bort ittunk és egyben össze is kóstoltuk ezeket a remekbe szabott Jazz-standard-okkal. Elismerés a zenekarnak, hiszen bár majd minden irányban „lelógtak” a kisüzemi színpadunkról, de azért mégis összehozták a tökéletes hangzást!

Augusztus 25.

Kemény befejezése egy kemény nyárnak, a már visszatérő vendégnek számító Now-ember zenekarral. Színes és fergeteges műsort hallhattunk a minőségi rockzene legnagyobb klasszikusaitól kissé átdolgozva, újra-gondolva. Remekbe szabott este, és családias hangulat, ez utóbbi mind a vendégek száma (ütköztünk a győri nyárzáró koncerttel), mind pedig a zenekarral ápolt sokéves barátság okán is.

Jó-jó ügyesek vagytok, de mit érek én ezzel az élménybeszámolóval, ha minderről csak így utólag értesülök? – kérdezheti joggal a nyájas Olvasó. Hadd válaszoljak erre egy történettel!

Már őszbe csavarodott a nyár amikor szürettel kapcsolatos sürgős teendőim miatt poroztam felfelé a pincesorra. Nem volt még ott senki, én is csak épphogy megérkeztem amikor egy újabb – idegen – autó érkezett, amiből aztán egy házaspár szállt ki.

– Jaj de jó, hogy még itt vannak, úgy féltünk, hogy már bezártak! – kezdte a feleség a társalgást. Látva a megdöbbent arckifejezésemet, némileg elbizonytalanodott, aztán amikor tisztáztuk a helyzetet kissé alábbhagyott az öröme. Kiderült, hogy egy internetes felületen hozzácsatoltak a pincesorhoz egy nyitvatartási táblázatot, ami alapján ők éppen néhány perccel a zárás után futottak be. Egy baráti összejövetelhez kerestek helyszínt, és az internetes keresgélés során találtak meg minket. Sajnos el kellett őket tanácsoljam, mert ez nem mi vagyunk. Ide nem lehet belépőért bejutni, itt nincsenek fizetett borkóstolók, nincs boreladás, a pénz itt nem eszköze a kapcsolatteremtésnek, vagyis ez nem „nagyüzem”! Ez pedig kérem nem sznobság, hanem védelem! A MINŐSÉG védelme!

Hát kérem ennyit röviden a Pincekultúra nyárról, ahol is bebizonyosodott, hogy mégiscsak megfér egymás mellett a KISÜZEM és a nagyüzem… de csak akkor, ha ennek az utóbbinak nincs köze a borhoz!

De Te, kedves Olvasó – aki magában sajnálkozik, hogy lemaradt ezekről a fantasztikus programokról – kérlek ne csüggedj! A 10 évvel ezelőtt megtörtént cégbejegyzésünk extrém időpontja miatt az Egyesület berkein belül is dúl a vita, hogy akkor most ’18-ban, vagy ’19-ben van-e a jubileum, így komoly esély mutatkozik rá, hogy jövőre – a biztonság kedvéért – ismét megünnepeljük ezt az évfordulót! Ha pedig te is itt szeretnél lenni… gyere el, és beszélgessünk…


Stuksza Csaba

Győrújbaráti Pincekultúra Egyesület

Kérjük támogassa céljainkat adó 1%-ának felajánlásával! Adószámunk: 18988228-1-08

Categories: Események