A sors legtöbbször kiszámíthatatlan feladatok elé állít bennünket, melyeken aztán ki könnyebben, ki nehezebben vergődik át habitusától függően. Kilépve a személyes kis világunkból aztán észrevesszük, hogy ez az „akadálypálya” az élet minden területére igaz, legyen az egy élettelen tárgy, egy nagyobb közösség, vagy – és ez lenne most itt a lényeg – egy rendezvény földi pályafutása.
Örömmel konstatálhatom, hogy a Győrújbaráti Pincekultúra Egyesület által tradícionálisan megrendezett Népdalkórusok Találkozója sikeresen teljesítette a tavalyi évben rá kirótt nehézségeket, és 2019-ben már megújulva, kicsit átalakulva, de alapjaiban megerősödve rendeztük meg ezt a nem mindennapi seregszemlét!
Művészeti vezetőnk Komjáti Erzsike gondosan és kiemelkedő profizmussal állította össze a résztvevők listáját, illetve magát a műsort is. Feltett szándékkal sem tudnám kiemelni egyik résztvevőt sem, hiszem mind a 6 kórus magas szinten képviseli a népzenei hagyományokat, és rutinos előadó. A népdalok világában kevésbé otthonosan mozgók számára is nagy élményt jelent egy ilyen műsor végig hallgatása!
A jókedv fokozásáról természetesen ismét a finom kézműves borok gondoskodtak, melyet több gazda kínálatából is lehetett szemezgetni. Volt olyan pince, ahol még különleges borok is asztalra kerültek, sőt olyan is akadt, ahol ezek minőség-érzetét még egy interaktívnak tekinthető oklevél-fallal is fokozták… egy szóval hoztuk a formánkat.
Az éhes gyomrok megtöltéséről asszonyaink, és a világ legjobban főző gombatermesztője gondoskodott, és ez évben először még a mennyiséget is eltaláltuk! Se kevés, se sok nem lett, ha az a néhány „életrevaló” vendég nem lett volna, aki összefordított műanyag tálakban gyűjtögette a család másnapi ebédjét, talán az elpakolás után még mi is tudtunk volna egy pár falatot enni, na de a lényeg a jó hangulat, ami átszőtte az estét, és bearanyozta az emberek lelkét!
A fent felsoroltakon kívül köszönjük a segítséget a Képviselő Testületnek, a Tűzoltó Egyesületnek, és Mógor Csabának, akik ilyen-olyan módon, de jelentősen hozzájárultak a rendezvény sikeréhez!
… azért így a végére hadd legyek mégis egy kicsit elfogult…!
Számomra az est meghatározó élménye volt egy gyenesdiási kórustag, aki magyar dudán játszott mesterien! Amikor az előadás után egyszer csak a tömeg közepén felcsendült a hangszer, én épp egy borkóstolót tartottam a pincében, és bizony csapot-papot-vendégeket otthagyva megindultam a gyönyörű hang irányában. Csatlakoztam a révedezve körben állok népes csapatához, és valamiféle transz-állapotba süllyedve hallgattam a varázslatos hangszert. Libabőrös néhány perc volt!
Összefoglalva nagyon jól sikerült összejövetelnek lehettünk résztvevői azon a kellemes kora nyári estén, reméljük 2020-ban folytatódik a varázslat… és szerintem ebben a csárdában jövőre bizony megférne két dudás is!!

Stuksza Csaba
Győrújbaráti Pincekultúra Egyesület

Categories: Események